NAJNOVIJA VEST SA SAJTA
Arriva pustila prvi Maz u saobraćaj!
http://www.balkantransport.net/arriva-pustila-prvi-maz-u-saobracaj/

Škoda

Deo foruma namenjen diskusiji u proizvođačima.

Moderator: Moderator

Pravila foruma
Na forumu se strogo zabranjuje :
- Vređanje i omalovažavanje bilo kog člana foruma
- Vređanje foruma kao organizacije
- Rasprava o političkim temama
- Diskriminisanje bilo koje osobe, ili bilo koje druge ogranizacije
Korisnikov avatar
roker 70
Postovi: 150
Pridružio se: 12 Avg 2012, 12:12

Škoda

Postod roker 70 » 13 Avg 2012, 18:39

Slika

Škoda - istorijat marke automobila
Put od servisa za bicikle, do najvećeg češkog izvoznika
Sve je počelo u 1895 kada su se dva biciklista, bravar Vaclav Laurin (1865-1935) i prodavac kniga Vaclav Klement (1868-1938) odlučili da osnuju sopstvenu firmu za proizvodnju bicikala. Nisu bili zadovoljni odgovorom od firme Seidel & Naumann iz Drezdena od koje su kupili neispravan bicikl. Firma im je, na reklamaciju iz Češke, odgovorila vrlo kratko, u smislu da ako klijent želi odgovor mora koristiti "za nas razumljiv jezik". Ovaj odgovor ih je toliko naljutio, da su u Mladoj Boleslav, na mestu koje se zove "Kod sedam lopova", zajedno iznajmili radionicu i pod imenom Laurin & Klement, počeli sa popravkom a kasnije i poizvodnom bicikala pod brendom Slavia.
Vaclav Laurin je imao veliki tehnički talenat i bio je veoma spretan sa rukama. Sve svoje vreme je posvetio tehnici. Za razliku od njegovog partnera je bio više tehničar i konstrukter. Vaclav Klement nije bio tako tehnički vešt kao Laurin, ali je imao poslovni talenat sa osećajem za menadžment i odnose sa ljudima.
Bicikl nije daleko od motora, i tako su u 1898 Kliment i Laurin izgradili novu fabriku, u kojoj je svetlo dana video prvi konkurentan motocikl proizveden na teritoriji Austro Ugarske, pod brendom Slavia. Njihov motor se nije prodavao baš dobro. Pormena je došla 1902, nakon uspeha njihovih motocikala na trkama u Parizu. Preokret dolazi nakon neverovatnog uspeha vozača, koji se zvao V. Vondricha, na trkama 1904 u Parizu. Motocikli Laurin & Klement su počeli da osvajaju Evropu.

modeli..
Fabia
Octavia
105
110
120
1203
125
130
135
Citigo
Favorit
Felicia
Forman
Praktik
Roomster
Superb
YetiPovratak na “Proizvođači automobila”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost